• Jeugd

  Welkom op de Jeugdpagina van GRTC-Excelsior.

  Leuk dat je interesse toont in onze jeugdafdeling. Nu kun je natuurlijk wel van alles gaan lezen, maar als je echt wilt weten of je wielrennen leuk vindt, doe dan vooral een keer mee. In de zomerperiode (van maart tot en met september) wordt er op dinsdagavond en donderdagavond training gegeven op de baan van GRTC Excelsior. Als je vooraf contact opneemt met de Jeugdcommissie, dan kun je 4 weken op proef mee doen om te kijken of wielrennen iets voor jou is! Om je toch een idee te geven over de club staan hieronder een aantal interessante dingen over het jeugdwielrennen bij GRTC Excelsior.

  Wielertraining op de baan

  De jeugdtraining is voor jongens en meisjes van 6 tot en met 14 jaar. Afhankelijk van je leeftijd en ervaring word je ingedeeld in een trainingsgroep. De trainingen vinden plaats vanaf maart tot eind september op dinsdagavond en donderdagavond op het eigen, veilige en afgesloten parcours aan het Kale Jonkerpad in Gouda. Tijdens de training leer je veel over de techniek, bochten rijden, sturen, in een peloton rijden, kop-over-kop-rijden, slakkenrace, sprinten, enz.

  Je wordt ingedeeld in de trainingsgroep die het beste bij jou past. De trainers houden goed in de gaten in welke trainingsgroep je het meeste leert en oefent zodat je het meeste plezier hebt en steeds een beetje beter wordt.

  > De training is op dinsdag en op donderdag van 18:30 uur - 19:30/20:00 uur.

  De training gaat in principe altijd door (ook als er slecht weer is voorspeld). Bij een regen of onweersbui schuiler de jeugdrenners in het clubhuis. Gaat de training bij uitzondering niet door; dan wordt dit uiterlijk een uur voorafgaand aan de training in de app-groep doorgegeven. 

  Veldrijden

  In de winterperiode, vanaf oktober tot en met februari gaat de training over in veldrijden op het parcours naast de wielerbaan of bij de geluidswal nabij de A12. De racefiets wordt ingeruild voor een mountainbike of cyclocrosser. Tijdens het veldrijden werk je vooral aan je conditie en stuurmanskunst. Na het veldrijden zitten jij én je fiets onder de modder. Gaat de training bij uitzondering niet door; dan wordt dit uiterlijk een uur voorafgaand aan de training in de app-groep doorgegeven. 

  Lid worden
  Je mag lid worden van GRTC Excelsior vanaf 6 jaar, in het jaar dat je 14 wordt ga je automatisch door naar de nieuwelingen.
  Voordat je officieel jeugdlid wordt van GRTC Excelsior kun je 4 weken gratis en vrijblijvend meedoen aan een training. Neem vooraf even contact op met de Jeugdcommissie zodat de club weet dat je komt en dat we kunnen bespreken in welke trainingsgroep je gaat starten. Na deze proefperiode moet je óf lid worden óf stoppen. Lid worden kan eenvoudig via de volgende link: https://www.grtc-excelsior.nl/lid-worden

  Clubfiets
  De club heeft een aantal fietsen voor de jeugd beschikbaar. Wil je gebruik maken van een fiets van de club. Neem dan contact op met de Jeugdcommissie. Mocht je deze racefiets gedurende een heel seizoen willen gebruiken dan wordt er een vergoeding gevraagd van 75,-.
  Natuurlijk kun je ook zelf een racefiets aanschaffen. Houd er wel rekening mee dat de racefiets maar een maximum verzet mag hebben afhankelijk van de categorie waarin je rijdt (dit is om het lichaam van de jeugdleden te beschermen tegen overbelasting en is vanuit de KNWU bepaald). Voor meer informatie kun je bij de trainers of Jeugdcommissie terecht. 
   

  Wedstrijden
  Bij wielrennen hoort natuurlijk ook een competitie. Tijdens het seizoen is het mogelijk om deel te nemen aan wedstrijden in heel Nederland. In de wedstrijden wordt er per categorie gekoerst, waarbij jongens én meisjes samen strijden om de prijzen.
   

  KNWU - wedstrijden

  Deze KNWU wedstrijden zijn voor de gevorderde jeugdrenners.  Je hebt hiervoor een licentie en transponder nodig. Daarover vertellen we je graag als je met ons contact hebt.

  De categorie indeling is alsvolgt:

  Categorie 1 = jongens die 8 zijn of worden + meisjes die 8 of 9 zijn of worden in dat jaar*

  Categorie 2 = jongens die 9 zijn of worden + meisjes die 10 zijn of worden in dat jaar

  Categorie 3 = jongens die 10 zijn of worden + meisjes die 11 zijn of worden in dat jaar

  Categorie 4 = jongens die 11 zijn of worden + meisjes die 12 zijn of worden in dat jaar

  Categorie 5 = jongens die 12 zijn of worden + meisjes die 13 zijn of worden in dat jaar

  Categorie 6 = jongens die 13 zijn of worden + meisjes die 14 zijn of worden in dat jaar

  Categorie 7 = jongens die 14 zijn of worden in dat jaar

  *Toevoeging categorie 1:

  Wil je al op jongere leeftijd deelnemen, dat kan! Ook als meisje of jongen van 7 kun je na 1 juli van een jaar al mee doen. Je doet categorie 1 dan een jaar extra.  De overgang van de ene naar de andere categorie vindt altijd plaats op 1 oktober en wel bij het ingaan van het veldrijseizoen.

  De jeugdleden mogen wegwedstrijden rijden vanaf 1 januari van het jaar waarin ze 8 jaar worden, maar omdat de overgang van de categorieën al per 1 oktober plaatsvindt mogen ze al in de maanden, oktober, november en december van het jaar daarvoor al veldwedstrijden gaan rijden. 

  Mini-weg-wedstrijden
  Naast de officiële wedstrijden van de KNWU zijn er zogenaamde Mini-weg-wedstrijden. Dit zijn wedstrijden voor jeugdrenners die weinig tot geen wedstrijdervaring hebben. Deze interclub-wedstrijden zijn bedoeld voor jeugdrenners van Zuid-Hollandse wielrenclubs en worden ook door heel Nederland georganiseerd en veel dicht bij huis in Zuid-Holland. Je kunt daar aan deelnemen om eens te kijken of je het rijden van wedstrijden leuk vindt en hoe goed je bent. In het winterseizoen worden via de mini-weg-wedstrijden ook cyclocross wedstrijden georganiseerd. Deelname aan deze MWW-wedstrijden is gratis. Het is wél de bedoeling dat je je vooraf aanmeldt via de Jeugdcommissie. En het is natuurlijk wel zo leuk dat je tijdens deze wedstrijden in een club-tenue rijdt. Op de website www.miniwegwedstrijden.nl vind je meer informatie en ook de Facebook-pagina van Mini-Weg-Wedstrijden is actueel. 

  Clubkleding

  Als je besloten hebt om lid te worden en wedstrijden wilt gaan rijden, moet je van de KNWU verplicht in de clubkleding van jouw club rijden. Voor nieuwe leden hebben we een starterspakket, dat tegen gereduceerd tarief aangeschaft kan worden. Voor informatie en prijzen van de clubkleding kun je hier kijken: 

  https://www.grtc-excelsior.nl/kleding-webshop-geopend

  Indien je na het lezen van bovenstaande informatie denkt:

  “dat jeugdwielrennen bij GTRC-Excelsior lijkt me wel héél leuk en ik wil graag een keertje komen proef-trainen” of je hebt nog vragen, neem dan contact op met het jeugdcommissie via het emailadres jeugdcommissie@grtc-excelsior.nl.

  Hopelijk gauw tot ziens bij onze mooie club.