• Jeugd

  Welkom op de jeugdpagina van GRTC-Excelsior.

  Leuk dat je interesse toont in onze jeugdafdeling. Nu kun je natuurlijk wel van alles gaan lezen, maar als je echt wilt weten of je wielrennen leuk vindt, doe dan vooral een keer mee. In de zomerperiode (van maart tot en met september) wordt er op dinsdagavond en donderdagavond training gegeven op de baan van GRTC Excelsior. Als je vooraf contact opneemt met de trainer, dan kun je een aantal keer mee doen om te kijken of wielrennen iets voor jou is!
  Om je toch een idee te geven oer de club staan hieronder een aantal interessante dingen over het jeugdwielrennen bij GRTC Excelsior.

   

  Wielertraining op de baan
  De jeugdtraining is voor jongens en meisjes van 6 tot en met 14 jaar. Afhankelijk van je leeftijd en ervaring word je ingedeeld in een trainingsgroep. De trainingen vinden plaats vanaf maart tot eind september op dinsdagavond en donderdagavond op het eigen, veilige en afgesloten parcours aan het Kale Jonkerpad in Gouda. Tijdens de training leer je veel over de techniek, bochten rijden, sturen, in een peloton rijden, kop-over-kop-rijden, slakkenrace, sprinten, enz.
  Zodra je beter bent geworden ga je naar de volgende trainingsgroep. De trainers houden goed in de gaten in welke trainingsgroep je het meeste leert en oefent zodat je het meeste plezier hebt en steeds een beetje beter wordt.

  > De trainingsgroep van het eerste uur rijdt van 18:00 tot 19:00 uur.
  > De trainingsgroep van het tweede uur rijdt van 19:00 tot 20:00 uur.

  De trainers van het eerste uur zijn:
  Jan Schellevis
  Wouter Schellevis

  De trainers van het tweede uur zijn:
  Arnold Franken

  De jeugdrenners verzamelen zich bij het clubhuis van GRTC Excelsior. De trainingen worden gehouden op het parkoers dat naast het clubhuis ligt en voor de wat oudere jeugdrenners onder begeleiding gedeeltelijk op de openbare weg.

  De training gaat in principe altijd door (ook als er slecht weer is voorspeld). Bij een regen of onweersbui schuiler de jeugdrenners in het clubhuis. Gaat de training bij uitzondering niet door; dan wordt dit uiterlijk een half uur voorafgaand aan de training in de app-groep doorgegeven.

   

  Veldrijden

  In de winterperiode, vanaf oktober tot en met februari gaat de training over in veldrijden op het parcours naast de wielerbaan of bij de geluidswal nabij de A12. De racefiets wordt ingeruild voor een mountainbike of cyclocrosser. Tijdens het veldrijden werk je vooral aan je conditie en stuurmanskunst.
  Na het veldrijden zitten jij én je fiets onder de modder. Je fiets kun je naast het clubhuis schoon spuiten, waarna jij thuis kunt gaan douchen. Gaat de training bij uitzondering niet door; dan wordt dit uiterlijk een half uur voorafgaand aan de training in de app-groep doorgegeven.

   

  Lid worden 
  Je mag lid worden van GRTC Excelsior vanaf 6 jaar, in het jaar dat je 14 wordt ga je automatisch door naar de nieuwelingen.
  Voordat je officieel jeugdlid wordt van GRTC Excelsior kun je maximaal 6 keer gratis en vrijblijvend meedoen aan een training. Het is wel handig om dan vooraf even contact op te nemen met de jeugd-coördinator zodat de club weet dat je komt en dat we kunnen bespreken in welke trainingsgroep je gaat starten. Na de 6 vrijblijvende trainingen moet je óf lid worden óf stoppen. Lid worden kan eenvoudig via de volgende link: https://www.grtc-excelsior.nl/lid-worden

   

  Clubfiets
  De club heeft een aantal fietsen voor de jeugd beschikbaar. Wil je gebruik maken van een fiets van de club. Neem dan contact op met de jeugd-coördinator. Mocht je deze racefiets gedurende het hele jaar willen gebruiken dan wordt er een kleine vergoeding gevraagd. Na een jaar dient de huurfiets weer ingeleverd te worden en worden de jeugdleden verzocht om zelf hun materiaal aan te schaffen, zodat de huurfiets weer vrijkomt voor eventuele nieuwe jeugdleden. Mocht het om de een of andere reden niet haalbaar zijn om eigen materiaal aan te schaffen, dan kunnen we hier ten alle tijden een passende oplossing voor bedenken.
  Ad Slingerland, hoofdsponsor van GRTC Excelsior, heeft ook een aantal veldrijfietsen aan de club beschikbaar gesteld. Deze fietsen zijn speciaal voor de jeugdleden. Wil je hier gebruik van maken neem ook dan contact op met de jeugd-coördinator. De race- en veldrijfietsen blijven eigendom van GRTC Excelsior.
  Natuurlijk kun je ook zelf een racefiets aanschaffen. Houd er wel rekening mee dat de racefiets maar een maximum verzet mag hebben afhankelijk van de categorie waarin je rijdt (dit is om het lichaam van de jeugdleden te beschermen tegen overbelasting en is vanuit de KNWU bepaald).

   

  Wedstrijden
  Bij wielrennen hoort natuurlijk ook een competitie. Tijdens het seizoen is het mogelijk om deel te nemen aan ‘echte’ wedstrijden in heel Nederland. In de ‘echte’ wedstrijden wordt er per categorie gekoerst, waarbij jongens én meisjes samen strijden om de prijzen. Deze wedstrijden worden gereden onder de verantwoordelijkheid van de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wieler Unie). Je hebt hiervoor een licentie nodig. Daarover vertellen we je graag als je met ons contact hebt.

  De categorie indeling is alsvolgt:

  Categorie 1* = meisjes die 9 zijn of worden + jongens die 8 zijn of worden in dat jaar
  Categorie 2 = meisjes die 10 zijn of worden + jongens die 9 zijn of worden in dat jaar
  Categorie 3 = meisjes die 11 zijn of worden + jongens die 10 zijn of worden in dat jaar
  Categorie 4 = meisjes die 12 zijn of worden + jongens die 11 zijn of worden in dat jaar
  Categorie 5 = meisjes die 13 zijn of worden + jongens die 12 zijn of worden in dat jaar
  Categorie 6 = meisjes die 14 zijn of worden + jongens die 13 zijn of worden in dat jaar
  Categorie 7 = jongens die 14 zijn of worden in dat jaar

  *Toevoeging categorie 1:

  Wil je al op jongere leeftijd deelnemen, dat kan! Ook als meisje van 8 of jongen van 7 kun je mee doen. Je doet categorie 1 dan gewoon een jaar extra.  De overgang van de ene naar de andere categorie vindt altijd plaats op 1 oktober en wel bij het ingaan van het veldrijseizoen.

  De jeugdleden mogen wegwedstrijden rijden vanaf 1 januari van het jaar waarin ze 8 jaar worden, maar omdat de overgang van de categorieën al per 1 oktober plaatsvindt mogen ze al in de maanden, oktober, november en december van het jaar daarvoor al veldwedstrijden gaan rijden.

  Mini-weg-wedstrijden
  Naast de officiële wedstrijden van de KNWU zijn er zogenaamde Mini-weg-wedstrijden. Dit zijn wedstrijden voor jeugdrenners die weinig tot geen wedstrijdervaring hebben. Deze interclub-wedstrijden zijn bedoeld voor jeugdrenners van Zuid-Hollandse wielrenclubs en worden ook door heel Nederland georganiseerd en veel dicht bij huis in Zuid-Holland. Je kunt daar aan deelnemen om eens te kijken of je het rijden van wedstrijden leuk vindt en hoe goed je bent. In het winterseizoen worden via de mini-weg-wedstrijden ook cyclocross wedstrijden georganiseerd. Deelname aan deze MWW-wedstrijden is gratis. Het is wél de bedoeling dat je je vooraf aanmeldt, dat kan vaak via de app-groep. En het is natuurlijk wel zo leuk dat je tijdens deze wedstrijden in een club-tenue rijdt. Op de website www.miniwegwedstrijden.nl vind je meer informatie en ook de Facebook-pagina van Mini-Weg-Wedstrijden is actueel.

   

  Clubkleding
  Als je besloten hebt om lid te worden en wedstrijden wilt gaan rijden, moet je van de KNWU verplicht in de clubkleding van jouw club rijden. Voor nieuwe leden hebben we een starterspakket, dat tegen gereduceerd tarief aangeschaft kan worden. Voor informatie en prijzen van de clubkleding kun je hier kijken: 

  https://www.grtc-excelsior.nl/kleding-webshop-geopend

   

  Meer informatie?
  Meer informatie over het jeugdwielrennen is te vinden op de site van de KNWU district Zuid-Holland:
  http://knwu-zuidholland.nl/home

  Indien je na het lezen van bovenstaande informatie denkt:
  “dat jeugdwielrennen bij GTRC-Excelsior lijkt me wel héél leuk en ik wil graag een keertje komen proef-trainen” of je hebt nog vragen, neem dan contact op met het jeugdsecretariaat via het emailadres jeugdcommissie@grtc-excelsior.nl

  Hopelijk gauw tot ziens bij onze mooie club.