• Vereniging

  VERENIGING

  GRTC Excelsior: al 80 jaar levendig en actief voor elk wat wils

  De Goudse Ren- en Toerclub Excelsior is met ruim 400 leden één van de grootste wielerverenigingen van Nederland. De geschiedenis van Excelsior gaat terug tot 1932, toen de in Gouderak wonende Belg Sjef Cleiren een wielerbaan bouwde langs de Bodegraafsestraatweg in Gouda. De wielerpiste was vijf jaar lang de bakermat van niet alleen het Goudse wielrennen, maar ook van de regio. Alle grote baanrenners uit die tijd koersten ook in Gouda. In 1938 ging de wielerbaan ter ziele. In 1937 vond de eerste Ronde van Gouda plaats en kreeg in Gerrit Schulte een ijzersterke winnaar. Het evenement, dat in 2002 zijn vijftigste editie kende, kreeg een erelijst om van te smullen.

  Eén van de personen die veel betekende voor Excelsior was Piet Biesheuvel. Hij maakte als pistier furore op de baan, was jarenlang voorzitter en organiseerde vele malen de Ronde van Gouda.  Sinds 2001 heeft de Goudse Ren- en Toerclub een prachtige accommodatie in de Goudse Hout, aan de rand van Gouda (Goudsehoutsingel). Het clubgebouw, dat is vernoemd naar de heer G.W.Oussoren die ruim 25 jaar de voorzitterhamer hanteerde, kijkt uit op een veilig wielerparkoers van 1250 meter lengte.

  Sinds een aantal jaren heeft de vereniging weer een bloeiende jeugdafdeling van circa 50 rennertjes, variërend in leeftijd van 8 tot 15 jaar. Iedere dinsdag en donderdagavond is er een training voor de jeugd om ervaring in het wielervak op te doen. Excelsior beschikt over 12 jeugdfietsen die nieuwe jeugdleden kunnen huren, zodat ze – als ze nog geen fiets hebben – al meteen mee kunnen doen. Er zijn gediplomeerde trainers om de jeugd op een verantwoorde manier te begeleiden in hun wedstrijden en trainingen. De jeugd kan bij Excelsior op een natuurlijke wijze doorstromen naar nieuwelingen, junioren en neo’s. De allersterkste renners van Excelsior rijden in de Elite/Neo-ploeg, compleet met ploegleider, soigneur, mecanicien en ploegleidersauto. Zij rijden wedstrijden door heel Nederland en een aantal buitenlandse wedstrijden op een hoog niveau.

  Excelsior organiseert zelf ook het hele jaar door wedstrijden. Vanaf maart tot en met september zijn er op het clubparours (vrijwel) elke zondagochtend (9.30 uur) en woensdagavond (19.15 uur) wedstrijden voor alle categorieën. Er wordt gestart in een A- en B-klasse. Aan de zondagochtend-wedstrijden zijn klassementen verbonden. In de wintermaanden zijn er elke zondagochtend veldritten op een uitdagend parcours in het Groenhovenpark in Gouda.

  Naast deze reguliere wedstrijden worden diverse clubkampioenschappen (weg, veld, tijdrijden) en de Ronde van Gouda georganiseerd. Bovendien zijn er enkele samenwerkingsverbanden met andere verenigingen in de regio (interclubcompetities). Alle wedstrijden worden gepubliceerd in het clubblad (twee maandelijks) en op de website (www.grtc-excelsior.nl).

  Voor fietsers die liever recreatief bezig zijn dan in competitieverband is er de toerafdeling van Excelsior. Wekelijks trekken zij erop uit voor toertochten variërend van 60 tot wel 200 kilometer. Daarnaast worden er buitenlandse ritten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld Gouda-Solingen-Gouda.

  Ook voor de gezelligheid zit je bij Excelsior goed. Dankzij het eigen clubhuis kunnen diverse activiteiten worden georganiseerd, of het nou klaverjassen of een feetsavond is. De vereniging beschikt over een flink aantal sponsors, die onder anderen de kleding, de materiaalwagen en (de bouw van) het clubhuis geldelijk steun(d)en. Excelsior is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) en de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU).