• VERSLAG: RONDE VAN BRABANT VOOR AMATEURS 2015

 • Ronde van Brabant
  Op 3 mei 2015 reden de amateurs van GRTC-Excelsior de eerste klassieker van het jaar. Een kort verslag uit de Ronde van Brabant:

  De weersvoorspelling waren niet al te best: negentien graden, windkracht vier en regen. Gelukkig komen voorspellingen niet altijd uit. Het weer in Brabant is bij de start prima. Voor Excelsior stonden Jules, Vincent, Niels, Gerben en Guus aan het vertrek. Vanaf de start zitten Niels, Gerben en Jules goed van voren, met de wind in de rug en voornamelijk brede werken ligt het tempo hoog. Jules is de man met ervaring en beweegt zich gemakkelijk door het peloton, voor de andere vier is dit de eerste klassieker bij de Amateurs en dus wenen aan de regels in het peloton. Na een kilometer of twintig voelen we voor het eerst zijwind, even kraakt het het maar echt doorgereden gaat er daar niet worden. Vincent en Guus melden zich steeds meer vooraan. Helaas is Gerben op dat moment betrokken bij een valpartij en moet na een achtervolging zijn wedstrijd staken (gelukkig wel zonder lichamelijke klachten). Gerben achteraf: ah, dit is zo balen! Ik zat goed en dan dit! Koersen is conditie, moraal, ervaring en een flinke dosis geluk. Voor Gerben zat die laatste niet mee.

   
  De weersvoorspellingen zaten er niet volledig naast, na kilometer zestig begint het zacht te miezeren. Voor de vier resterende mannen maakt dit niks uit. Jules, Vincent, Niels en Guus handhaven zich goed in het peloton. De wind speelt ondanks het vlakke en open landschap niet een echt een bepalende rol in de koers, het gaat een enkel keer op de kant maar waaier rijden zat er niet in. Bij Guus ging na kilometer tachtig het kaarsje uit, de wind komt op een provinciale weg schuin van voren en Guus is (ondanks zijn positie in het peloton) gezien. Guus achteraf: oh man, wat was dit weer gaaf zo in het peloton!
   
  Het gemiezer gaat in de lokale omlopen over in  “vette” druppels regen. Het is gevaarlijk glad. Met een valpartij op een rotonde (waar Excelsior renners niet bij betrokken waren) sloeg de sfeer in het peloton om: niet meer koersen maar overleven. Niels en Vincent handhaven hun plek met verve. Vincent weet zich in zijn eerste klassieker te klasseren op plek 62, klasse. Niels, wat gedemoraliseerd door de gladheid, eindigt op plek 113 en Jules neemt ook geen risico’s meer en klasseert zich op de 98ste plaats.
   
  Conclusie: De amateurs van Excelsior staan weer aan de start van klassiekers en fietsen goed. Als Excelsior-amateurs gaan wij dit soort wedstrijden vaker rijden, de eerstvolgende is op 30 mei “de Omloop Hoekse Waard”. Dank aan de vereniging en de sponsoren die dit mogelijk maken. Tot in de koers!