• Wedstrijden

  Bij wielrennen hoort natuurlijk ook een competitie. Tijdens het seizoen is het mogelijk om deel te nemen aan wedstrijden in heel Nederland. In de wedstrijden wordt er per categorie gekoerst, waarbij jongens én meisjes samen strijden om de prijzen. 

  KNWU - wedstrijden

  Deze KNWU wedstrijden zijn voor de gevorderde jeugdrenners.  Je hebt hiervoor een licentie en transponder nodig. Daarover vertellen we je graag als je met ons contact hebt.

  De categorie indeling is alsvolgt:

  Categorie 1 = jongens die 8 zijn of worden + meisjes die 8 of 9 zijn of worden in dat jaar*

  Categorie 2 = jongens die 9 zijn of worden + meisjes die 10 zijn of worden in dat jaar

  Categorie 3 = jongens die 10 zijn of worden + meisjes die 11 zijn of worden in dat jaar

  Categorie 4 = jongens die 11 zijn of worden + meisjes die 12 zijn of worden in dat jaar

  Categorie 5 = jongens die 12 zijn of worden + meisjes die 13 zijn of worden in dat jaar

  Categorie 6 = jongens die 13 zijn of worden + meisjes die 14 zijn of worden in dat jaar

  Categorie 7 = jongens die 14 zijn of worden in dat jaar

  *Toevoeging categorie 1:

  Wil je al op jongere leeftijd deelnemen, dat kan! Ook als meisje of jongen van 7 kun je na 1 juli van een jaar al mee doen. Je doet categorie 1 dan een jaar extra.  De overgang van de ene naar de andere categorie vindt altijd plaats op 1 oktober en wel bij het ingaan van het veldrijseizoen.

  De jeugdleden mogen wegwedstrijden rijden vanaf 1 januari van het jaar waarin ze 8 jaar worden, maar omdat de overgang van de categorieën al per 1 oktober plaatsvindt mogen ze al in de maanden, oktober, november en december van het jaar daarvoor al veldwedstrijden gaan rijden. 

  Mini-weg-wedstrijden
  Naast de officiële wedstrijden van de KNWU zijn er zogenaamde Mini-weg-wedstrijden. Dit zijn wedstrijden voor jeugdrenners die weinig tot geen wedstrijdervaring hebben. Deze interclub-wedstrijden zijn bedoeld voor jeugdrenners van Zuid-Hollandse wielrenclubs en worden ook door heel Nederland georganiseerd en veel dicht bij huis in Zuid-Holland. Je kunt daar aan deelnemen om eens te kijken of je het rijden van wedstrijden leuk vindt en hoe goed je bent. In het winterseizoen worden via de mini-weg-wedstrijden ook cyclocross wedstrijden georganiseerd. Deelname aan deze MWW-wedstrijden is gratis. Het is wél de bedoeling dat je je vooraf aanmeldt via de Jeugdcommissie. En het is natuurlijk wel zo leuk dat je tijdens deze wedstrijden in een club-tenue rijdt. Op de website www.miniwegwedstrijden.nl vind je meer informatie en ook de Facebook-pagina van Mini-Weg-Wedstrijden is actueel. 

  Starten met wedstrijden rijden

  Wil je beginnen met het rijden van wedstrijden? Neem dan contact op met de trainers om te bespreken wat voor jou het beste is om hiermee te starten.

  Het juiste verzet

  Tijdens wedstrijden is het belangrijk dat je met het juiste verzet rijdt. Bij de leeftijdscategoriën hoort een bepaald verzet. Dit is enerzijds om iedereen in dezelfde categorie gelijke kansen te geven door te rijden met hetzelfde maximum verzet. Anderszijds is het ook om te voorkomen dat een kind te zwaar trapt en op jonge leeftijd al fysieke klachten krijgt. Voor meer informatie zie: https://kenniscentrum.knwu.nl/regelgeving/verzetten.